• augusztus 4, 2022
  • Nincs hozzászólás

Megnéztük, mivel várják a diákokat a megyei kolik, csocsó,X-Box

Megnéztük, mivel várják a diákokat a megyei kolik, csocsó,X-Box

Egy új, 250 férőhelyes intézmény kialakítása is elkezdődik Debrecenben.

Szeptemberben ismét becsengetnek, megkezdődik a tanév megyénk középiskoláiban is. Vannak, aki helyben, és vannak olyanok is, akik más településen lévő intézményben látogatják tanítási napokon az óráikat. Utóbbiak között pedig vannak olyan diákok is, akiknek a napi szintű bejárás helyett előnyösebb a kollégiumi elhelyezés. De hogy állnak a hajdú-bihari intézmények a férőhelyekkel? Ennek kérdeztünk most utána.

– A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában hat kollégium működik. Ezekbe szeptembertől összesen 1535 diák költözik be: 90-en általános iskolai kollégiumba, 1445-en pedig középiskolaiba – tájékoztatott Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ (DTK) igazgatója.

A középiskolai kollégiumaik maximális felvehető létszámmal kezdik majd meg a 2022/2023 tanévet, az tankerületi kollégiumi férőhelyek száma összesen 1635.

– Az intézmények a felvételi elbírálás szempontjait és feltételeit saját hatáskörben határozzák meg. Ezeket a házirendek tartalmazzák, melyek elérhetőek az intézmények honlapjain – tette hozzá kérdésünkre. Fellebbezés összesen 69 kilencedikes tanuló részéről érkezett, közülük 31 diák nyert felvételt az általuk megjelölt kollégiumba. A felsőbb évesek közül 85-en éltek jogorvoslattal, elbírálásuk még folyamatban van. Azok a tanulók, akik nem nyertek felvételt, ismételten elhelyezés iránti kérelmet nyújthatnak be a városban lévő kollégiumok felé. Arról viszont nem rendelkeznek információval, hogy kollégiumi férőhely hiánya miatt történt-e kiiratkozás.

Folyamatosan fejlesztik

– A tankerületi központunk fenntartásában és működtetésében lévő kollégiumok jelenleg megfelelő műszaki állapotban vannak, a beköltözéseknek nem lesznek akadályai. Az elmúlt 2 évben több mint 90 millió forintot fordítottunk kollégiumi fejlesztésre, amely magában foglalt többek között teljes körű vizesblokk-felújítást, a kollégiumi szobák felújítását, illetve az épületek villamos hálózatának teljes felújítását – mondta a DTK igazgatója. Jelenleg folyamatban van egy 32 millió forint értékű hő- és füstelvezető rendszer kialakítása a Gulyás Pál Kollégiumban. Ezen kívül a nyári időszakban befejezik a kollégiumi épületek egyes belső helyiségeinek festését is. A tankerület – az éves költségvetésének függvényében – minden évben tervez kollégiumi felújítást.

Vannak várólistás diákok

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ összesen öt kollégiumot működtet: Berettyóújfalun, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Derecskén és Nádudvaron. Szeptembertől összesen 406 kollégistát szállásolnak el, a férőhelyek száma összesen 468. 

–  A kollégiumi felvételnél figyelembe vesszük a lakóhelytől való távolságot, a közlekedést, a szociális helyzetet és a rászorultságot. Elsősorban olyan diákoknak tudunk férőhelyet biztosítani a kollégiumokban, akikre a bejárás, utazás aránytalanul nagy terhet róna, vagy azt nem tudják megoldani – ismertette Majosi Pálma igazgató. Két kollégiumuk teljes kihasználtsággal működik majd szeptembertől, azonban a berettyóújfalui és a derecskei intézményben nem tudtak minden jelentkezőt felvenni: 4, illetve 17 tanuló van jelenleg várólistán. – A Karacs Ferenc Kollégiumban működik az Arany János Kollégium Program (AJKP), itt a hátrányos helyzetű tanulók kapnak lehetőséget a szakmatanulásra, az érettségi vizsga megszerzésére. A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégiumba az iskolába felvételt nyert tanulók kérhetik elhelyezésüket a kollégiumba is, az intézmény népi kézműves szakmák oktatását végzi, diákjai az ország távolabbi településeiről, határon túlról is érkeznek – tette hozzá a tankerületi igazgató. A kollégiumok épületei megfelelő állapotban vannak, részben felújítottak, az állagmegőrző munkálatokat folyamatosan elvégzik. A rendszeres karbantartások mellett más felújításokat egyelőre nem terveznek. A kollégisták számára szükséges termek, eszközök és felszerelések rendelkezésre állnak. Adott intézményekből kiiratkozás a kollégium miatt nem történt.

Szobánként fürdőszoba és hűtő is van

A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ fenntartásában egy középiskolai kollégium működik, ahol hajdúnánási középiskolák diákjai számára biztosítanak szállást és nyugodt körülményeket a tanórai felkészüléshez. A 48 férőhelyes intézményegység jelenleg még rendelkezik szabad helyekkel, a tanulólétszám a szeptemberi tanévkezdéskor válik véglegessé.

– A tanulók felvételénél a tanulmányi eredményeket, a szociális helyzetet, illetve a lakóhelytől való távolságot vesszük figyelembe, természetesen már az elhelyezés során együttműködünk a helyi középiskolákkal. Jól felkészült nevelőtanárok segítik a tanulást, a napi gondok megoldását és a sikeres felnőtté válást – mondta Tóth Lajos Árpád igazgató. A 2018-ban teljes körűen felújított, modern, jól felszerelt kollégium a középiskolák közelében helyezkedik el. A pihenést szolgáló szobákhoz külön fürdőszoba és hűtőszekrény is tartozik. A tanórai felkészüléshez tanulószobák, a szabadidő hasznos eltöltéséhez pedig tornaterem, konditerem, sportpálya, valamint a klubszobában többek között csocsó, billiárdasztal, X-Box áll a tanulók rendelkezésére.

A Debreceni Szakképzési Centrum fenntartásában egy kollégium van, de mivel folyamatosan növekszik tanulóik száma, így már több éve bérlik és használják a Debreceni Egyetem Vámospércsi úti épületét is. Szeptembertől mindkét egység megtelik, összesen 434 kollégista költözik majd be.

– A kollégiumi felvétel esetén előnyt élveznek a Debreceni Szakképzési Centrum szakképző intézményeiben tanuló diákok, a 9. évfolyamra felvettek, illetve számításba kerül a lakóhely távolsága és a szociális helyzet is. Folyamatosan vannak a várólistán jelentkezők, de jellemzően minden tanuló lakhatási kérdése megoldódik szeptemberre. Minden szakképzésben tanuló diáknak biztosítunk kollégiumi elhelyezést. Ha szükséges, akkor új telephelyeket vonunk be – mondta érdeklődésünkre Szilágyi Sándor főigazgató. Elmondta azt is, hogy a kollégiumi épületek megfelelnek a jogszabályok által támasztott feltételeknek, ugyanakkor az épületek korából adódóan folyamatos felújítás, karbantartás szükséges. A fenntartásukban lévő kollégiumban négy évvel ezelőtt egy átfogó energetikai felújítást végeztek: cserélték a nyílászárókat, valamint az épület külső hőszigetelése is megtörtént. Továbbá részben cserélték a bútorzatot is. A Debreceni Egyetemtől bérelt épületben a szobák festését és a bútorzat cseréjét tavaly végezték el.

Új kollégium is épül

A Debreceni Szakképzési Centrum tanulói számának dinamikus növekedése indokolja, hogy egy teljesen új, 250 férőhelyes, 2-3 ágyas kollégium építését megvalósítsuk. A Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum részeként, az intézmény szomszédságában épül majd fel. A tervek elkészültek, rövidesen kezdődnek a kivitelezési folyamatok.

A Debreceni SZC Baross Kollégiumában a vizesblokkok felújítását tervezzük, valamint folyamatosan napirenden van a karbantartás és modernizáció – tudtuk meg a főigazgatótól.

– A kollégiumi lét egy teljesen új életszakasz a tanulók életében, elszakadás a családból, új környezet, új szocializációs tér. Mindig akadnak tanulók, akik ezt a változást nem tudják kezelni, ezért visszamondják a kollégiumot, és inkább közelebb mennek a lakóhelyükhöz. Ez szerencsére nem tömeges probléma, és törekszünk is arra, hogy ez a lemorzsolódás, kollégiumelhagyás minimális legyen – mondta Szilágyi Sándor. A tanulók szocializációját segítendő, valamennyi szakképző intézményükben dolgozik iskolapszichológus, akik különösen nagy figyelmet fordítanak a 9. évfolyamos tanulók beilleszkedésének támogatására. Továbbá a kollégiumokban is dolgoznak pszichológusok, valamint a kollégiumi nevelőtanárok is odafigyelnek a nehézségekkel küzdő tanulókra.

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum lapunk megkeresésére arról tájékoztatott: az általuk fenntartott iskolák nem üzemeltetnek kollégiumot.

Bekecs Sándor

Forrás: Haon

Ez is érdekelhet

Fontos bejelentéseket tett a BMW debreceni gyár szempontlából

Fontos bejelentéseket tett a BMW debreceni gyár szempontlából

A debreceni gyárban készülő Neue Klasse modelleket hatodik generációs akkumulátorokkal szerelik majd. Összefogtak a CATL-lel is.…
Debrecenben kérhető omikron elleni oltás

Debrecenben kérhető omikron elleni oltás

18 éves kor felett harmadik és negyedik oltásként adható.  Szeptember 19-től kedden és pénteken az eddigi…
Tasó László az északkeleti városrész eddigi legnagyobb komplexitású fejlesztését mutatatta be ma Papp László polgármesterrel és a körzetek önkormányzati képviselőivel.

Tasó László az északkeleti városrész eddigi legnagyobb komplexitású fejlesztését mutatatta be ma Papp László polgármesterrel és…

Megújul Debrecen északkeleti városrésze Komplexitásában kiemelkedő jelentőségűnek nevezte Papp László polgármester az északkeleti városrész fejlesztési programját, melyről…

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.